טריביוט למאכל העשרוני הכי טעים ואיפה משיגים בחיפה
אוכל הוא (גם) סוג של אסקפיזם. נראה לנו שהיום, אנחנו צריכים את האסקפיזם הזה יותר מתמיד, גם אם חייבים להישיר מבט אל המציאות בסופו של יום. ואין יותר דבר יותר אסקפיסטי, טיפשי וקל דעת יותר מ"יום הפאי", חג קיקיוני שהקריצו גיקים של מתמטיקה בסוף שנות השמונים. לנו לא אכפת – יש סיבה למסיבה! בגלל שאנחנו פודיז, נתמקד בחלק האכיל של החג – עם 3.14159 לא הולכים למכולת!
הרועה ואינו נראה - שפרד'ס פאי
כמו כל מאכל עם הרבה מאוד גרסאות, קשה למדי להגדיר מהו פאי. היו גרסאות למאכל הזה בעת העתיקה, אבל הגרסה שמשפיעה עלינו מגיעה מימי הביניים, שם הפאי היה מאפה עם צדדים נוקשים במילוי של… משהו. בימי הביניים, המילוי היה בעיקר מלוח וכלל בשר או דגים. Mince pie הבריטי משמר את הסוג הזה של מאפה ואצלנו יותר קל להשיג את השפרד'ס פאי, ששילב בשר טחון עם הפלא החדש מאמריקה – תפוח אדמה! רוטב גרייבי הוא חובה למאכל הזה והפאי הולך מצויין עם בירה.
אפשר להשיג אותו ב"רודיאו" ברחוב בלפור, הדר ובצ'ארלי בר מתחת ברחוב שער הלבנון במרכז הכרמל.

קיש קיש קריא -קיש
עוד סוג של פאי הוא הקיש, מאכל שליווה בתי קפה בארץ במשך עשורים רבים. מקור הקיש הוא מצרפת וספציפית מאזור לורן, על גבול גרמניה. גם השם מבוסס על עיוות של מילה גרמנית. לפי ההגדרה, הבסיס הבצקי של הקיש ממולא בתערובת של שמנת או חלב עם ביצים טרופות ותוספות אחרות. ב"קיש לורן" המקורי זה היה חתיכות של בייקון מעושן, אבל היום פופולריים בעיקר קישים עם גבינות וירקות.
בקפה "הפינה" תוכלו למצוא מבחר של קישים כאלו ואת קיש הלורן הקלאסי תמצאו בבר היין של אנדרה סוידאן. אנטוני, בנו, כבר ימליץ לכם על יין מתאים מהאזור.

הפוך גוטה הפוך - טארט טאטן
קיש מוגדר כסוג של טארט, השם הצרפתי לאותו פאי בדיוק. כאן גם הזמן לעבור לפאיים וטארטים מתוקים, ולו רק כי הם הרבה יותר פופולריים ורב-גוניים עכשיו מהפאיים המלוחים הוותיקים. נתחיל עם טארט טאטן. כאן יש לנו מקור ודאי למתכון שכבש את העולם – האחיות סטפני וקרוליין טאטן שניהלו את "מלון טאטן" באזור הלואר בצרפת. לפי האגדה, סטפני טאטן שרפה בבישול את התערובת של התפוחים בחמאה וסוכר שהייתה אמורה לשמש לפאי תפוחים קלאסי יותר. היא הוציאה את התערובת, שמה אותה במחבת, כיסתה אותה עם בצק פאי והניחה אותה בתנור. היא הוציאה את הטארט החדש, הפכה אותו והאורחים הנדהמים הפיצו את שמה למרחקים.
תוכלו לאכול את המעדן המושחת הזה ב"זברה בר" של ז'יל, בכרמל הצרפתי כמובן.
החיים הם חומר טוב - קראק פאי
עוד פאי שיש לו קונדיטורית שאחראית על המצאתו הוא הקראק פאי. זוהי גרסה מודרנית יותר של Chess Pie מדרום ארה"ב והוא נכנס לתודעה בזכות הקונדיטורית הידועה כריסטינה טוסי בעלת המילק בר בניו יורק. הקראק פאי הסתנן לארוחת עובדים במסעדת Momofuku של השף דיוויד צ'אנג ומשם לתודעה הציבורית. הקלתית (בסיס הפאי) העשויה מפירורי עוגיות שיבולת שועל והמלית היא תערובת של סוכר, חמאה, שמנת וחלמונים ומוגשת עם קרם פרש או גלידה. העוגה המקורית, אגב, שינתה את שמה ל"מילק בר פאי", בגלל ביקורת שמחברת בין העוגה הממכרת לסם הקראק.
אצלנו בארץ לא קיבלו את המזכר ותוכלו לאכול קראק פאי ב"ריבווסט" (של אירנה משעל המהוללת), "קפה בריסל", "דיוק"' "קיוסקפה" ועוד.

אם אין לחם שיאכלו טארלט
פאי לא חייב להיות גדול – למעשה בימינו הרבה יותר מהיר (ואסתטי) להזמין טארט קטן או "טארטלט" בצרפתית. אין הבדל מהותי במילוי של טארט גדול או טארטלט, אבל אולי היפים ביותר הם אלו המקושטים בפירות טריים או מסוכרים.
את הטארטלטים של הקונדיטורית המוכשרת ניצן ורדי ניתן למצוא ב"מילהאוס" בטעמים מתחלפים כמו ורדים ואשכולית אדומה, ליים ושוקולד לבן, פיסטוק ועוד.

למון אין דה סקאי - פאי לימון עם מרנג
אנחנו יכולים לשבת כאן לחלום על "pie in the sky" – ביטוי באנגלית שמדבר על משהו נעים, אך לא בר השגה, אבל נראה שאתם כבר מספיק רעבים. אסיים בפאי שחביב עלי במיוחד – פאי לימון עם מרנג. קלתית, פודינג חמצמץ וקציפת חלבון וסוכר – כליל השלמות!
תוכלו לנעוץ כפית בשלמות הזו כרגע רק בהזמנה מראש, באפייה המדויקת של הקונדיטורית הנהדרת אירנה משעל.

עוד מקומות עם שן מתוקה:
סארו – פאי אגסים ביין, פאי תותים, פאי דובדבני אמרנה ופיסטוק, טארטלט פירות העונה
קפה הפינה – פאי חמאת בוטנים ושוקולד, פאי אגוזים ופאיים מתחלפים נוספים
קפה נעימה – מדי פעם אפשר להשיג כאן פאי שוקולד ופאי פקאן של אירנה משעל
קפה בריסל – פאי שוקולד, טופי ומלח ים וטארטים נוספים מתחלפים בהתאם לעונה ומצב הרוח


הישארו מעודכנים!
קבלו פוסטים חדשים בבלוג ועדכונים על סיורים