המדריך להישרדות למשוטט החיפאי – חלק ראשון

 "לפעמים די לי במראה חטוף הנגלה לפתע במרכזו של נוף בלתי שייך, די לי בהבלחת אורות בערפל, בשיחה בין שני עוברי-אורח הנפגשים בתוך תנועה סואנת, וכבר אוכל לחשוב שבצאתי משם, ארכיב חלק-חלק את העיר המושלמת, העשויה רסיסים מעורבים עם כל היתר, מאותות שאדם משלח ואינו יודע מי אוסף אותם. אם אומר לך שהעיר אשר אליה פונה המסע שלי אין לה המשכיות בחלל ובזמן, אל תחשוב שנוכל לחדול מלחפשה" (איטאלו קאלווינו, מתוך "הערים הסמויות מעין")

הקיץ הגיע ועמו האור עד שעה מאוחרת וחוסר הממטרים (שלעיתים מגבילות את הניידות) ואפשר לשוטט בכיף ברחבי העיר.

שוטטות תמיד נראתה לי כפעולה האולטימטיבית נגד תרבות הצרכנות הקפיטליסטית שסוגרת אותנו בתוך קופסה ונגד הממסד והשלטונות שתמיד מצפים שנצדיק את קיומנו כבני אדם וכאזרחים באמצעות עבודה מבוקר ועד ערב, או לימודים במסגרות חונקות ובזמן הפנוי צריך לקנות עד שתפלו מהרגליים – Shop till you drop.

לעומת כל הפעולות האלו שמנתקות את האדם מהוויתו הטבעית, השוטטות היא התמקדות ברגע הזה, בסביבה המיידית ולחלוטין לא מצייתת לצו הזמן, הנורמות החברתיות והגבלת המרחב שכה מאפיינים את חיינו בעולם המערבי. כשאתה משוטט, אתה מוותר על האגו שלך, כלומר על הדאגות, הסיפוקים והחששות, ואתה משתלב בסביבתך תוך התבוננות והפנמה של הריחות, הצלילים, הצבעים והטעמים.

DSC_0092 (Large)

אני אוהבת לשוטט בכל מקום, בכל שעה ביום ובלילה ובכל מזג אויר (חוץ מרוחות חזקות – אני לא טיפוס של רוח). אני אוהבת לשוטט ביערות, בואדיות, בהרים, בים ובנחלים – אבל יותר מכל, אני אוהבת לשוטט בערים. השיטוט האורבני מספק לנו אטרקציות בלתי פוסקות, אינטרקציות מאתגרות ובעיקר תחושה של חיות ודינמיות. הערים העתיקות, אלו עם ההיסטוריה והעבר יותר עושות לי את זה אבל כל עיר זוכה לסקרנותי ולרצון ללמוד אותה דרך חווית השוטטות. כמובן שאת חיפה למדתי להכיר כמו את כף ידי, אך עדיין ישנם אזורים ושכונות בה שעוד לא זכיתי להכיר ולהסתובב בהם בתשומת לב מלאה. ובכל זאת, לכבוד הקיץ, אני גאה להציג בפניכם את המדריך להישרדות למשוטט החיפאי (אבל גם לכל המשוטטים שאינם חיפאים ומגיעים אליה – באשר הם).

המדריך בנוי באופן גיאוגרפי לפי שכונות בעיר ולפי קטגוריות שנראות לי חשובות לכל משוטט. אתם מוזמנים להוסיף בתגובות שכונות, קטגוריות וכל מידע שהוא – כל מה שתוסיפו יתקבל בברכה 🙂

בסופו של דבר, המדריך יוצג בבלוג באופן מאוחד ומלא ויהוה שירות לציבור.

אזור העיר התחתית

אזור העיר התחתית מתפקד בשעות היום (עד 16.00-17.00) כרובע עסקים וקניות ומשעות הערב (מ 20.00) כאזור בילויים עם שפע פאבים, מסעדות וגלריות.

דרכי הגעה זולות ומהירות – ניתן לנסוע בכרמלית (תוכלו לקרוא עליה עוד ב"מה יש לראות?"). נסיעה ממרכז הכרמל, התחנה העליונה, עד לכיכר פריז, התחנה התחתונה, אורכת כשבע דקות. מהדר ומרחוב מסדה הנסיעה היא כשלוש-ארבע דקות. מכיוון הקריות ומרכזית המפרץ ומכיוון מרכזית חוף הכרמל ניתן להשתמש במטרונית. מנווה שאנן הקווים היעילים ביותר הינם 16 ו 17 ומאחוזה הקו היעיל ביותר הוא 12.

מה יש לראות? – כיכר פריז, עם האנדרטה שניתנה במתנה מעיריית פריז והכרמלית, הרכבת התחתית הקטנה ביותר בעולם שגם היא מתנה מצרפת. הנמל (לא ניתן להיכנס, אך ניתן לראות אותו מכל נקודה בעיר). מתחם 21 – אם אתם בקטע של קניות יקרות. קניות לא זולות גם כן, לפודי'ס שביניכם, ניתן לערוך בסוידאן, מינימרקט בן 98 שנים שנמצא ברחוב אליהו. ירקות מצויינים אפשר לקנות ב"עבדאללה מלך הירקות" בכיכר פריז. רחוב הנמל שבו יש גלריות כגון האגף והחורבה, חנויות של משקאות (אקרמן,נתן צבי) והקמפוס של אוניברסיטת חיפה. יש גם כרי דשא ומזרקות ליד הקמפוס. גלריות נוספות יש ברחוב כיאט וברחוב שרה. רחוב העצמאות שמלא בבזארים של בגדים במחירי מציאה, סרטים וחנויות עתיקות ובעלות אופי (גבי). אם תרחיקו קצת לכיוון צפון תוכלו לבקר בשוק הפשפשים שפעיל בעיקר בימי שבת וראשון אך בכל יום ניתן להגיע ולחפש מציאות. בכיוון הדרומי ישנה המושבה הגרמנית שבה ניתן לשוטט ולראות את המבנים שהטמפלרים בנו והשאירו לנו.

DSC_4894 (Large)

כיכר פריז

נקודות תצפית – בעיקרון כל גג שאתם יכולים לעלות אליו יתן לכם יופי של תצפית לנמל, לרכבת ולים ומכל מקום בעיר התחתית אפשר לראות תצפית נהדרת להר ולשכונות העליונות (הדר, כרמל, אחוזה וכו').
לעיתים אפשר לעלות לגג של מכללת תלתן ולראות משם תצפית מרהיבה.

לחם ושעשועים לעם – כל הגלריות חינמיות וחופשיות: עבייד, החדש והרע, האגף והסטודיואים שבחורבה. ניתן לבקר בחינם גם במכללת תלתן ובמכללת ויצ"ו בתערוכות מתחלפות של סטודנטים.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

על הבר בגלרית האגף. בין הגלריות המומלצות בסביבה.

אוכל לא רק למחשבה – בעיר התחתית לא חסרים מקומות שאפשר לאכול בהם בזול ובמהירות ולשבוע. החל מג'וני קבב ויוסי קבב, שיפודי לוסקי והשווארמה המצויינת שגם מגישה פלאפל ברחוב אליהו מול סוידאן לקרניבורים שביניכם ולמי שרוצה יותר להשקיע יש את אנגוס שיגישו לכם בשר מעולה בפיתות, לאפות, ג'בטות וגם בצלחת במחירים שווים לכל נפש. הטבעונים שביניכם יוכלו להנות מהפלאפל המשובח בכיכר פריז שהבעלים שלו רוסי (!), החומוסיות שפזורות בכל עבר – חומוס פאדי, חומוס אבו שאקר וחומוס פרג' ובאזור שוק הפשפשים חומוס אבו מארון. למכורים לפחמימות יש את מאפיית גדעון, צמוד לשווארמיה ברחוב אליהו, שבה ניתן למצוא פטאייר, בייגלך בכל הצורות, רוגלך, מאפי סירה עם נקניק וגבינה, פיתות ועוד ועוד. אם תדרימו למושבה הגרמנית תוכלו למצוא גם את מאפיית מטר האגדית עם עוגיות הסולת הנפלאות ושלל המאפים הנוספים שלא יסולאו בפז. חובבי הגבינות יכולים לקפוץ ל"יוסי מכולת" ולקנות גבינות על המשקל יחד עם זיתים ואם בדגים חפצה נפשכם, ברחוב נתנזון תוכלו למצוא מסעדת דגים קטנה ונחבאת אל הכלים בשם "מעגן" שמגישה את הדגים הטריים של אותו יום. חובבי המסעדות הרומניות לא מקופחים אף הם ויוכלו לסעוד ב"הבנרה" שברחוב העצמאות, "מעיין הבירה" שבנתנזון – קצת יקר ובאזור שוק הפשפשים ביונק גלידה. עוד מקומות זולים וטעימים הם "אצל אריה" בשוק התורכי ו"פינת הקוקטייל" ברחוב פלמר.

DSC_4952 (Large)

קציצות הסלק השוות בהבנרה. זו רק אופציה אחת לארוחת הצהריים בים של גסטרונומיה שוקקת.

שירותים ציבוריים – שירותים ציבוריים תוכלו למצוא ליד פאב הסנדק שנמצא סמוך לכיכר פלמר (אני לא מתחייבת על נייר, אבל יחסית נקי), בכיכר פריז יש שירותים נקיים עם נייר וברחוב יפו 52 יש שירותים לגברים בלבד שמטבע הדברים לא בדקתי, אבל הגברים שמביניכם מוזמנים לבדוק ולדווח. באזור השוק הטורקי הלכתי לשירותים באחד הרחובות הקטנים. לא ידוע לי אם הם עדיין פעילים (זה היה במסגרת האירועים שהעירייה ארגנה). בנוסף, בקניון הסיטי סנטר שבמושבה הגרמנית יש שירותים נקיים עם נייר. באזור שוק הפשפשים לא ידוע לי על שירותים. מוזמנים לדווח אם אתם מכירים כאלה.

מים חיים בחינם – ישנן ברזיות באזור הקמפוס, היכן שהמזרקות וכרי הדשא. אם אתם קונים בשר אצל דני ברחוב העצמאות יש לו מתקן מים מינרליים לרווחת הקונים.

נקודות ירק – כרי הדשא ליד הקמפוס הם בבחינת הנקודה הירוקה הכי טובה באזור. יש ספסלים במקום וברזיות ושירותים קרובים (ברחוב פלמר-קדושי בגדד, ליד הסנדק). ניתן לערוך במקום פיקניקים, לקרוא ספרים ולהתנתק מהמציאות האורבנית האינטנסיבית של האזור.

מנוחה ליגע – ניתן לנוח בכרי הדשא ליד הקמפוס ובהמשך רחוב הנמל, מול גלרית האגף, ברחבה עם ספסלים. אם הגלריה פתוחה ניתן לשבת באחד מהשולחנות שפזורים בה לאחר סיור בתערוכה ולהירגע עם ספר אמנות. במושבה הגרמנית ניתן לנוח על הספסלים שבתוך קניון הסיטי סנטר.

מסלולי הליכה – בקרוב…

תהיו חברתיים :)
בפייסבוק
בטוויטר
במייל

0 תגובות

  1. מעולה! שיטוט אורבני הוא מהפעילויות החביבות עלי ביותר.
    טיימינג הפרסום גם מצויין – לקראת החופש הגדול, כגיוון לבילויים הרגילים של בריכה/קניון עם הנוער (הם כבר בכושר אחרי הטירונות שהעברתי אותם של שיטוט אורבני במשך ימים ארוכים ברחובות אמסטרדם – אחת הערים המושלמות לשיטוט כזה לטעמי).

    1. האמת שאף פעם לא חשבתי דווקא על אמסטרדם בהקשר של שיטוט. יהיה מרתק לבדוק את זה!

      הילדים שלך ברי מזל עם אמא כמוך 🙂

  2. יפה. כמה תוספות:
    נקודת תצפית: בבניין הטיל, קומה 14, ישנה קפטריה שמשרתת בעיקר את העובדים, אך פתוחה לכול. הקפטריה זולה למדיי , ובעיקר היא מציעה תצפית נוף נהדרת לנמל ולעיר. החיסרון שצריך לעבור בכניסה בבדיקת מאבטחים שגוזלת כמה דקות. פתוח משבע בבוקר ועד חמש אחה"צ.
    בית אוכל ממומלץ: הבורקס התורכי ברחוב קהילת סלוניקי במתחם השוק התורכי. המקום מציע בורקס מסוגים שונים ומאפים מתוקים באיכות גבוהה. לדברי הבעלים, בצק הבורקס מבוסס על טחינה, ולכן נטול כולסטרול. מומלץ לצד הבורקס לשתות יוגורט, אבל גם הקפה מצוין. פתוח מהבוקר ועד 11 בערב.
    שירותים: ברחוב קהילת סלוניקי נבנו לאחרונה שירותים עירוניים.

    1. תודה רבה לך חיפאית על המידע המפורט והשימושי!
      את הבורקס אני מכירה אך לא ידעתי על הקפיטריה 🙂 כמו כן, אני שמחה לאושש את השערתי לגבי השירותים בשוק התורכי.

      המידע יעודכן בקרוב לתוך המדריך. המשיכי כך!

לסיורים קרובים

ליצירת קשר

עוד מהבלוג

מבצע קיץ מרענן!

10% הנחה לנרשמים לסיורי ספטמבר-נובמבר *

* ניתן לקבל את ההנחה עד ה-31/8