מה זה עיר?

מאמר דעה לרגל יום האורבניזם הבינלאומי

פורסם לראשונה בשנת 2018

מה זה עיר?
מה עושה עיר למה שהיא?
איזה תהליכים עוברת עיר?

ג'יין ג'ייקובס שאותה אתם מכירים מפסטיבל הליכות ג'יין מתעסקת בשאלות האלו בספרה ' מותן וחייהן של ערים אמריקאיות גדולות' שיצא בשנות השישים של המאה הקודמת.
אמנם אנחנו לא בארה"ב והזמן הוא הרבע הראשון של המאה העשרים ואחת, אבל אי אפשר להתעלם מהעל זמניות של הספר הזה שעיצב את המחשבה המודרנית של האדריכלים, המתכננים האורבניים ומקבלי ההחלטות המוניציפליים.

אז לכבוד יום האורבניזם הבינלאומי רצינו לברך את Einat Kalisch Rotem, ראש העירייה הבאה שלנו ולדבר קצת על חיפה בתור עיר.

מה יש בה שכל עיר רוצה לעצמה?

– במרכז ההיסטורי, דהיינו העיר התחתית ושכונת הדר יש שילוב מדהים של עירוב שימושים (מגורים ועסקים) יחד עם ריבוי מבורך של עסקים קטנים וחווית רחוב (בחלק מהזמן) תוססת וכיפית.
-יש כל מיני רבדים שונים של אוכלוסיה – סטודנטים צעירים, משפחות, יחידים, פנסיונרים וגם מולטי תרבותיות – יהודים, ערבים, יוצאי בריה"מ, יוצאי אתיופיה ועוד. חילונים, דתיים, חרדים.
– אוכל רחוב ושווקים מסחררים – של מזון, של עתיקות – שלא התמסחרו – עדיין.
-יש שילוב של טבע עם עיר – כי עיר ממש לא חייבת להיות גוש בטון אחיד. בכל הערים הגדולות יש ריאות ירוקות, נהרות, אגמים, נחלים ולפעמים גם חופי ים.
-בהמשך לסעיף הקודם יופי נדיר שממש קשה להרוס.
-מוסדות תרבות ואמנות חשובים מאין כמוהם. לכל הרבדים של האוכלוסיה ולכל הטעמים.

עד כאן הדברים הטובים שיש לשמור עליהם ולהמשיך לטפח אותם. ועכשיו לדברים שצריך לעשות:

-טיפול בתחבורה הציבורית שלוקה בחסר. חיפה היא אתגרית בגלל המבנה הטופוגרפי שלה אבל זה לא אומר שאין מה לעשות. הכרמלית היא בהחלט המפתח לכך אבל יש לטפל גם ברשת האוטובוסים, להוסיף קווים, ישירים ושכונתיות, תדירויות ובכללי למתוח את לוחות הזמנים. אנחנו לא הולכים לישון ב 21:00.
-תאורה ברחובות וטיפוחם באופן כללי. תאורה כמו תחבורה זה הא' ב' של כל עיר בריאה. אלו העורקים שלה.
-הוספת חיים לשכונות כמו בתי קפה שכונתיים, החייאת מתנסים, מרכזי מפגש ותרבות קטנים. הפרחת השדרות והגינות הציבוריות על מנת ליצור תנועה וחיים ברחובות. עידוד לפתיחת עסקים קטנים רבים גם בשכונות ועזרה לאלו שכבר קיימים. אם זה עסקי מזון ואם אלו משרדים קטנים.
-יצירת פארקים וריאות ירוקות גדולות. מיותר לציין פיתרון לזיהום האוויר וביסוס הכלכלה העירונית על תעשיות כמו תיירות ותרבות שלחיפה יש המון מה לתרום ולהיתרם בהן.

ואז חיפה תהיה עיר למופת.

אנחנו מאחלים לכל העוסקים במלאכה הלא קלה בכלל בהצלחה רבה ומזכירים לכם שלמזלנו זכינו לאורך כל השנים החל מחסן שוקרי לראשי עיר שגם אם עשו הרבה טעויות – אהבו מאוד את העיר וזו ברכה ענקית.


אז יאללה לעבודה.
יש לנו עיר לדאוג לה!

תהיו חברתיים :)
בפייסבוק
בטוויטר
במייל

לסיורים קרובים

ליצירת קשר

עוד מהבלוג

מבצע קיץ מרענן!

10% הנחה לנרשמים לסיורי ספטמבר-נובמבר *

* ניתן לקבל את ההנחה עד ה-31/8